История

Начало

Хандбален клуб Осъм-Ловеч е основан през 1961 г.

През 60-те години хандбалът в града се популяризира и голяма част от младежите започват да тренират хандбал. През 1968г. в град Ловеч се провежда деветият Световен младежки фестивал по хандбал. 

Отборът на Осъм срещу софийският ВИФ(ВИФ е четвърт финалист за Купа Европа)Ловешките хандбалисти побеждават пред пълните трибуни в ловешката зала.

Отборът има участия и в европейските клубни турнири в краят на 80-те години.

През 1996г. в град Ловеч се провежда традиционният международен турнир по хандбал Сердика участват националните отбори мъже на Турция, Гърция, Кувейт и България. Турнирът е основан 1979г. от Българската федерация по хандбал, като през годините в него взимат участие и едни от най-големите сили в хандбала като Румъния, СССР, Франция, Полша и др.

Успехи през 21-ви век

При подрастващите Осъм-Ловеч е 32 пъти шампион на България, като последната шампионска титла беше спечелена през 2015г. от 14 годишните момчета и 2017г. с треньори Виктор и Юлиян Симеонови.

В последните трудни икономически години отборът на Осъм Ловеч успя да се запази в А група, като за последните 2-3 сезона успяваше да влезе във финалната четворка за Купата на България, а през 2014 година завоюва и бронзов медал от държавното първенство по плажен хандбал

Шампионската титла беше 32-ра за Ловеч, като беше извоювана след 25 годишна пауза, a през 2017 г. същият този отбор стана за втори път шампион на България. От ловешката школа излизат около 70 национални състезатели. Основна част от тях са гръбнака на мъжкият национален отбор в най-силните му години през 70-те и 80-те години на 20 век.

Една част от ловешките хандбалисти играят и в различни чуждестранни отбори. Мъжкият тим на Осъм е 7 пъти сребърен медалист на А републиканска хандбална лига, 5 пъти бронзов, един път носител на Купата на България и два пъти носител на Купата на Българска федерация хандбал.

През сезон 2019-2020г мъжкия отбор завършва на трета позиция в шампионата, а сезон 2020-2021 ловешките хандбалисти стават Вицешампиони на България с голмайстор на първенството Преслав Станчев.

Историческо участие в Европа

През есен 2021г. Осъм записва и историческо участие в евротурнирите, където изиграва два мача срещу силния тим на Робе Зубри Чехия.

Осъм в днешно време

В момента отбора има национален състезател при мъжете Преслав Станчев,национални състезатели в юношеския и младежкия тим на България, а това са Александър Илиев и Теодор Градимиров. През сезон 2022-2023г мъжкия отбор на Осъм печели бронзовите медали от първенството. Състезателят на Осъм Преслав Станчев отново печели голмайсторския приз.м

Междувременно в клуба се изгражда пълна пирамида при подрастващите. Осъм има всички отбори в мъжкото направление (Мини хандбал, момчета 11г., 12г,14г., юноши до 16г и до 19г., както и отбор в женското направление, девойки до 14 години).

През сезон 2022-2023г силно представяне имат юношите родени 2008г, те заемат второ място на Купа България, като са година по-малки, 2-ро място на Държавното първенство по плажен хандбал и печелят Международния турнир в Република Сърбия Трофей Смедерево. Състезателят на Осъм Даниел Иванов е избран за най-добър играч на турнира.

Даниел Иванов е избран и за капитан на Националния отбор на България по плажен хандбал. С националния отбор той играе на европейското първенство в Измир Турция,като записва престижни победи над отборите на Швейцария и Турция.

Ловешката хандбална школа е една от утвърдените в България от самото създаване на хандбалната игра. Много лагери и срещи са се провели и изиграли в Ловеч, както на клубно, така и на национално ниво. В клуба тренират около 90 деца, в последните години отборите отново са неизменна част от призовите места в Републиканските първенства и турнири.

Треньори на Младежкия Национален отбор на България са Виктор Симеонов, старши треньор и Юлиян Симеонов помощник.

В Осъм Ловеч тренират  около 90 деца 10-11-12-14-16 и 19 годишни момчета и момичета.Сезон 2021 година  мъжкият отбор завоюва бронзови медали от Турнира за Купа България, а през този сезон завоюва бронзовите медали в А група.